Friday, June 3, 2016

Internationale solidariteit op meer dan 30 luchthavens; Nederlandse beveiligers winnen betere arbeidsvoorwaarden

Foto: Matthijs de Bruijne

Werkers op meer dan dertig luchthavens over de hele wereld hebben op 1 juni hun onderlinge solidariteit getoond met de boodschap dat er een eind moet komen aan de groeiende werkdruk en de onzekere banen in de luchtvaart. De actie viel samen met de jaarlijkse ledenraad van luchtvaart lobbyorganisatie IATA.

Op de actiedag zijn er meer dan duizend solidariteitstweets verzonden met de hashtag #airportworkers, waarmee zelfs de PR-machine van IATA zelf werd overtroffen. In meer dan een derde van de #airportworkers solidariteitstweets werd expliciet Schiphol aangesproken.

In Amsterdam hielden 250 schoonmakers, afhandelaars, beveiligers en KLM’ers een protestmars naar het hoofdkantoor van Schiphol als onderdeel van hun campagne voor veiligheid, kwaliteit en zekerheid.

Grondpersoneel van de KLM heeft onlangs bereikt dat KLM zijn plan introk om duizenden ervaren werkers te vervangen door uitzendkrachten. De onderhandelingen gaan door.

De dag na het protest bereikte de FNV een akkoord met Schiphol en de beveiligingsbedrijven voor betere arbeidsomstandigheden en vaste banen in de luchthavenbeveiliging.

Sinds Schiphol in 2003 verantwoordelijk werd voor de inkoop van de beveiliging zijn er ernstige problemen met de arbeidsomstandigheden. Na acties van beveiligers in 2014 zijn er verbeteringen doorgevoerd, maar niet genoeg om te voldoen aan normen voor veilig en gezond werken die TNO heeft vastgesteld. Het huidige akkoord kon pas worden bereikt nadat beveiligers vijf keer kort het werk hadden neergelegd.

De Schipholwerkers gaan door met hun campagne. Ze willen bijvoorbeeld dat lowcost luchtvaartmaatschappijen het Nederlandse arbeidsrecht respecteren.

No comments: