Wednesday, January 6, 2016

Aankondiging: Young & United meets Fight for Fifteen

Wil jij weten hoe je als (jongeren)vakbeweging het land kunt veranderen? Kom dan woensdagavond 13 januari naar de Burcht in Amsterdam. Daar vindt een bijzondere meeting plaats tussen werkende jongeren van Young & United en Amerikaanse fastfoodwerkers van de succesvolle ‘Fight for 15’-beweging.

Living wages
Tijdens deze avond wordt stilgestaan bij de successen en raakvlakken van beide campagnes, zoals ‘living wages’ (bestaansminimum) en het scheve verdienmodel van grote bedrijven als McDonald’s. Zo verdient McDonald’s Nederland bovenop een megawinst jaarlijks 36 miljoen euro aan het jeugdloon. Naaste verschillende fastfoodwerkers en leden van Young & United komen ook politici aan het woord.

Over ‘Fight for 15’
Waar Young & United strijdt voor afschaffing van het jeugdloon voor jong volwassenen komt ‘Fight for 15’ op voor een hoger minimumloon van vijftien dollar voor fastfoodwerkers. ‘Fight for 15’ is in de Verenigde Staten uitgegroeid tot een geoliede campagnemachine en geldt als een belangrijke inspiratiebron voor Young & United. Afgelopen jaar gingen er in ruim tweehonderd Amerikaanse steden in totaal 60.000 mensen de straat op. Het werd de grootste demonstratie ooit van laagbetaalde werkers in de geschiedenis van de VS. En veranderde er iets? Jazeker! In 2016 zal het minimum loon in veertien staten worden verhoogd. Ook grote winkelketens als Walmart en Target verhoogden het minimumloon. Een bijzondere mijlpaal in een land waar vakbonden moeilijk voet aan de grond kunnen krijgen.

 Kom je ook? Meld je aan op Facebook

No comments: