Saturday, December 5, 2015

Fusie tussen CNV-bonden in de private sector komt niet uit de lucht vallen

CNV Vakmensen en CNV Dienstenbond fuseren per 1 januari, zo hebben ze bekendgemaakt. De nieuwe bond richt zich op werknemers in de private sector en zal 160.000 leden hebben, ruim de helft van het totale aantal CNV-leden. Momenteel heeft de grootste van de twee, CNV Vakmensen, 135.000 leden.

Het besluit komt niet uit de lucht vallen. In april werd bekend dat de bonden willen fuseren, nadat gesprekken over een fusie tussen CNV en de Unie eerder dat jaar waren stopgezet. Per 1 januari 2015 waren CNV Publieke Zaak en CNV Onderwijs al gefuseerd tot CNV Connectief, een bond voor werknemers in de publieke sector met 125.000 leden.

De nieuwe fusie gaat gepaard met een wisseling van de wacht. Voorzitter wordt Piet Fortuin, momenteel vice-voorzitter van CNV Vakmensen. De huidige voorzitters Arend van Wijngaarden (CNV Vakmensen) en Dirk Swagerman (CNV Dienstenbond) komen niet in het nieuwe bestuur.

CNV Vakmensen is actief in de sectoren bouw, voeding, vervoer, industrie en facilitaire dienstverlening. CNV Dienstenbond is actief bij banken, verzekeraars, in de handel, grafische- en mediasector, ICT en overige dienstverlenende sectoren. “In veel sectoren is sprake van branchevervaging. Daar willen wij beter op inspelen door onze kennis te bundelen”, aldus Fortuin.

De fusie gaat minder ver dan de fusie die begin dit jaar plaatsvond bij de FNV. Als gevolg van die fusie zijn 900.000 van de ruim een miljoen leden nu rechtstreeks bij de FNV aangesloten, zonder dat daar nog een bond tussen zit.

2 comments:

SjaakvanderVelden said...

Gaat die vergelijkng met de nieuwe FNV echt op? Of is dit een herhaling van de fout die de FNV in het verleden maakte? CNV Connectief, wie verzint zoiets, is nog erger dan FNV Bondgenoten. En hoe gaat de nieuwe moloch heten?

Dirkk said...

De naam blijft CNV Vakmensen, dus dat had erger gekund :)