Thursday, July 2, 2015

Deense vakbonden nemen het op tegen Ryanair

Deense vakbonden dreigen met solidariteitsacties tegen Ryanair, een bedrijf dat weigert om zaken te doen met vakbonden. Wanneer bagageafhandelaren en tankdiensten weigeren om nog voor Ryanair te werken, dan zal het moeilijk worden om te blijven functioneren op de Deense luchthaven Kastrup, waar Ryanair actief is sinds afgelopen maart.

In heel Europa is er groeiend verzet tegen wat velen zien als oneerlijke concurrentie van de Ierse low cost airline, die zich schuldig zou maken aan social dumping. Ryanair claimt dat het onder Iers recht valt en dat het zich daarom niet hoeft te houden aan sociale wetgeving in landen waar het actief is.

Nergens is het verzet tegen deze praktijken zo sterk als in Denemarken. Volgens de Financial Times staat Ryanair tegenover ‘one of the biggest challenges to its low-cost model’. Overheden hebben hun werknemers opgedragen om niet meer te vliegen met maatschappijen die zich niet aan het Deense arbeidsrecht houden. Grote investeerders nemen hun investeringen in Ryanair in heroverweging. In een reactie zei ceo Michael O’Leary: “I don't care about investors who are waffling on about ILO conventions”.

Onlangs meldde de Telegraaf dat Ryanair vanaf deze winter vanaf Schiphol wil gaan vliegen. De Denen laten zien dat je je niet hoeft neer te leggen bij de uitholling van arbeidsvoorwaarden en vakbondsrechten. Je kunt ze steunen door hun Luftens Helte Facebookpagina te liken.

No comments: