Sunday, May 3, 2015

FNV claimt 1 mei terug

Op 1 mei hebben duizenden mensen meegedaan aan een FNV-actie voor echte banen. Het was voor het eerst dat 1 mei weer groots werd gevierd sinds Koninginnedag in 1948 naar 30 april verschoof (meer geschiedenis). Voorzitter Ton Heerts kondigde aan dat 1 mei voortaan een actiedag zal zijn.

Nederland vormt internationaal een uitzondering in de zin dat 1 mei geen vrije dag is en dat er geen sterke traditie bestaat om 1 mei te vieren. De afgelopen jaren zijn er wel lokale initiatieven geweest om de 1 mei-traditie nieuw leven in te blazen, inclusief steunacties in Amsterdam voor de schoonmakers.

Voorbeelden van acties afgelopen vrijdag:


 • Er is een volkspetitie gelanceerd (teken hier) tegen bezuinigingen en voor kwaliteit en echte banen in de zorg. Binnen een dag hebben al meer dan tienduizend mensen een handtekening gezet.


 • Honderden politieauto’s lieten hun sirenes loeien om de eis voor een goede cao te onderstrepen.


 • De jongerencampagne Young & United was aanwezig op de 1 mei-actie. Young & United protesteert tegen de jeugdlonen die tot de laagste van Europa horen en die door multinationals als Ahold en McDonald’s worden misbruikt om hun winsten met tientallen miljoenen euro’s te verhogen.


 • Er was een actie van studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam. Hun bezetting van het Maagdenhuis heeft al geleid tot iets meer inspraak en het aftreden van de voorzitter van het College van Bestuur, maar er zijn nog meer problemen die moeten worden aangepakt, zoals het enorme percentage onzeker werk bij medewerkers van de universiteit.


 • Het Comité Dwangarbeid Nee hield een actie bij een Amsterdamse Albert Heijn. Ahold is één van de bedrijven die gebruik maken van werklozen die worden gedwongen om onbetaald werk te doen (hier kan je contact opnemen met Albert Heijn).


 • De Anarchistische Groep Amsterdam en de Vrije Bond hebben een campagne en website gelanceerd om arbeidsmigranten te informeren over hun rechten.

 • Verschillende instellingen gebruikten 1 mei om arbeidsgerelateerd nieuws naar buiten te brengen. Minister Lodewijk Asscher kondigde aan dat het rijk per begin 2016 zijn schoonmakers zelf in dienst gaat nemen. De gemeente Den Haag kondigde aan dat ze stopt met het gebruiken van onbetaalde werklozen en dat 260 mensen die nu onbetaald straten schoonmaken een arbeidscontract krijgen. En het CBS publiceerde nieuwe stakingscijfers, waaruit blijkt dat de helft van de stakingsdagen in 2014 aan de schoonmakers kunnen worden toegeschreven. Ze citeerden ook cijfers van het ETUI waaruit blijkt dat Nederland één van de landen met het minste stakingen van Europa is.

  Foto via Ron Meyer

  No comments: