Saturday, April 11, 2015

Oproep aan Ahold: zorg voor betere arbeidsomstandigheden

Sinds 2005 vragen tomatenplukkers in Amerika de belangrijke inkopers van tomaten, zoals fastfood en supermarkt ketens, om hun inkoopmacht te gebruiken om einde te maken aan de uitbuiting van werknemers in de tomatenteelt. Burger King, McDonald’s en Walmart hebben zich al aangesloten bij het Fair Food programma, maar Ahold weigert vooralsnog om duidelijk steling te nemen voor fatsoenlijke arbeidsomstandigheden.

Afgelopen week hebben FNV, FairWork, Rural Sociology Group (WUR) en andere organisaties een oproep gedaan aan Ahold om zich aan te sluiten bij het Fair Food programma. Op de aandeelhoudersvergadering van Ahold komende woensdag zal dit onderwerp voor de vijfde keer ter sprake worden gebracht.

Ondertussen ligt Ahold onder vuur vanwege zijn gebruik van extreem laagbetaalde jonge werknemers in Nederland: “Werk je bij de Albert Heijn voor 6,95 bruto? Dat verdient ceo Dick Boer in 14 seconden.” De jongerenbeweging Young and United, gesteund door de FNV en diverse maatschappelijke organisaties, is een campagne gestart tegen het stelsel van jeugdlonen dat het slechtste is van Europa. Ze hebben berekend dat Ahold en McDonald’s per jaar 79 mln euro in hun zak steken door jongerenlonen te betalen aan werknemers van 18 jaar en ouder.

No comments: