Sunday, March 29, 2015

Marokkaanse vakbonden en de Arabische lente

In de Washington Post analyseert politicoloog Matt Buehler de rol van vakbonden in Marokko tijdens de  Arabische lente. De aandacht is meestal gericht op landen waar grote omwentelingen plaatsvonden, maar in landen zoals Marokko, Jordanië en de Perzische golfstaten vonden ook belangrijke veranderingen plaats, aldus Buehler.

In Marokko werden in de jaren negentig en daarna economische liberaliseringen doorgevoerd. Ondernemers profiteerden hiervan, maar werknemers moesten de prijs betalen in de vorm van stijgende kosten van levensonderhoud.

Eind jaren 2000 sloegen vakbonden met uiteenlopende achtergronden (van links tot islamitisch) de handen ineen om hogere lonen en pensioenen te eisen als compensatie voor de gestegen prijzen. Het regime stelde zich hard op, maar tegelijk steeg het aantal protestacties – stakingen, demonstraties en sit-ins.

De protestbewegingen die ontstonden in Tunesië en Egypte bereikten Marokko in 2011. De Marokkaanse overheid was bezorgd om de jongerenprotesten maar zeker ook om de rol van de vakbonden. Om de protesten in te dammen startte de overheid een ‘sociale dialoog’. Maatschappelijke organisaties waaronder de vakbonden deden mee aan deze dialoog maar hielden tegelijk de druk op de ketel door herhaaldelijk te dreigen om de straat weer op te gaan.

Uiteindelijk leidden de protesten en onderhandelingen tot succes in de vorm van een substantiële verhoging van de lonen en pensioenen.

Artikel, grafiek

No comments: