Friday, March 20, 2015

‘Als vakbond moet je soms de wet overtreden’

Vorige week heeft het bestuur van de grote Britse vakbond Unite voorgesteld om een kleine aanpassing aan te brengen in het reglement. Niet langer zal daarin staan de bond zich altijd aan de wet moet houden. In een opiniestuk in de Guardian legt voorzitter Len McCluskey uit waarom deze aanpassing noodzakelijk is. Maak je geen zorgen, verzekert hij, we zijn geen anarchisten en we zijn niet opeens van plan om een bank te beroven. Maar we moeten ons afvragen of het nog wel mogelijk is om altijd binnen de wet te opereren.

Als voorbeeld noemt hij dat het onder Thatcher voor werknemers van GCHQ (de Britse AIVD) verboden was om lid te zijn van een vakbond. Maakt dat een crimineel van werknemers die toch hun lidmaatschap aanhouden?

Hij voert aan dat het voorbeeld niet op zich staat. Werkgevers kunnen makkelijk een staking laten verbieden, ook al hebben werknemers democratisch besloten om het werk neer te leggen. Het stakingsrecht hangt in Groot Brittannië aan een zijden draadje, aldus McCluskey. De Conservatieven staan al klaar om nieuwe wetgeving in te voeren die het mogelijk maakt om uitzendkrachten in te zetten als stakingsbreker.

McCluskey: “Als wetten verkeerd zijn, als ze mensen onderdrukken en hun vrijheden wegnemen, kunnen we ons er dan nog aan houden? Ik stel niet zozeer de vraag; ik geef je het antwoord. Dat gaat niet gebeuren.”

No comments: