Tuesday, September 9, 2014

Advies aan vakbonden: ‘Stop complaining, start organising’

Schoonmakers in hotels in Manhattan verdienen $28.50 per uur, drie keer zoveel als hun Britse collega’s, schrijft Aditya Chakrabortty van de Guardian. Waarom? Omdat hotelmedewerkers in Manhattan georganiseerd zijn. 70% is aangesloten bij een vakbond.

Vakbonden in Groot-Brittannië (en elders) klagen dat banengroei voor een belangrijk deel bestaat uit laagbetaalde banen in de dienstverlening. Jongeren met een diploma op zak worden ‘not barristers but baristas’ - en niet voor enkele weken, maar jaren achter elkaar. Chakrabortty vindt deze kritiek terecht maar geen excuus voor fatalisme:

Ten eerste, als de vakbeweging erkent dat er vooral groei is in laagbetaalde sectoren, maar vervolgens geen moeite doet om die sectoren te organiseren, dan kan je net zo goed meteen hun in memoriam gaan typen. Ten tweede, werkers in deze sectoren kunnen zich niet alleen organiseren, ze kunnen ook daadwerkelijk het werk neerleggen.

Als voorbeelden noemt hij een staking van zorgwerkers in Doncaster en schoonmakers die een leefbaar loon wonnen na een campagne op de University of London.

Afgelopen weekend heeft Chakrabortty gesproken met werkers bij de InterContinental Hotels Group. Hij hoorde verhalen over lage lonen, intimidatie en discriminatie. Dit kan veranderen, stelt hij. Wat daarvoor nodig is, is committed, deft organising.

No comments: