Thursday, February 13, 2014

Politici ‘kind of freaking out’: Amerikaanse Volkswagenwerkers krijgen misschien een ondernemingsraad

Tot en met vrijdag kunnen werknemers van de Volkswagenfabriek in Chattanooga stemmen of ze vertegenwoordigd willen worden door de vakbond UAW. Als ze voor stemmen, dan krijgen ze een ondernemingsraad naar Duits model, een verschijnsel dat in Amerika vrijwel onbekend is. VW heeft beloofd zich niet met de verkiezing te bemoeien, zoals Amerikaanse werkgevers vaak wel doen. Een woordvoerder zei tegen de New York Times:
Onze ondernemingsraden zijn de sleutel voor ons succes en onze productiviteit. Het is een bedrijfsmodel dat eraan heeft bijgedragen dat Volkswagen de één na grootste autoproducent ter wereld is. Als de werknemers besluiten om zich door een vakbond te laten vertegenwoordigen, dan heeft onze fabriek in Chattanooga de kans om een unieke Amerikaanse ondernemingsraad te ontwikkelen, waarin het bedrijf samenwerkt met onze werknemers en uiteindelijk hun vakbondsvertegenwoordigers.
De werkgever vindt dan wel dat de werkers zelf mogen beslissen of ze vertegenwoordigd willen worden door een vakbond, maar antivakbondsgroepen vinden dat dit niet alleen aan werkgever en werknemers kan worden overgelaten, en ze doen alles wat ze kunnen om te voorkomen dat werknemers voor de vakbond stemmen. Republikeinse politici ‘are kind of freaking out’ bij het idee dat werknemers zich misschien bij de UAW aansluiten, aldus Yahoo Finance. In bedekte termen hebben ze gedreigd dat ze toekomstige subsidies voor Volkswagen zullen blokkeren als werknemers voor de vakbond stemmen.

Een woordvoerder van Volkswagen reageerde, opnieuw in de NYT:
Het is droevig dat als werknemers hun wettelijke recht uitoefenen om een vakbond op te richten, sommige politici in Tennessee dreigen om economische schade toe te brengen aan gemeenschappen en bedrijven, alleen maar omdat werkers een stem willen hebben in de toekomst van Volkswagen in Chattanooga.
De uitslag van de stemming wordt waarschijnlijk dit weekend bekendgemaakt.

Update –UAW werkt samen met de Duitse vakbond IG Metall om te zorgen dat ook werknemers bij de Mercedesfabriek in Alabama meer zeggenschap krijgen.
Update2 - Een meerderheid heeft tegen aansluiting bij de UAW gestemd. De UAW onderzoekt juridische opties, vermoedelijk met betrekking tot ongeoorloofde inmenging in de verkiezing. Ondertussen wil VW nog steeds een ondernemingsraad.

No comments: