Thursday, May 16, 2013

Stakingsgolf bij Amerikaanse fastfoodbedrijven

In Amerika is sprake van een bescheiden stakingsgolf bij fastfoodbedrijven. Tot nog toe zijn er acties geweest in New York, Chicago, St. Louis, Detroit en Milwaukee. Werknemers eisen $15 per uur en het recht om een vakbond op te richten zonder bloot te staan aan intimidatie.
Verschillende commentatoren (voorbeeld) wijzen erop dat de arbeidswetgeving in Amerika nauwelijks nog bescherming biedt aan werknemers die zich organiseren. Steeds vaker wordt daarom gekozen voor acties die afwijken van het traditionele vakbondsmodel (dat geldt niet allleen voor de acties bij fastfoodbedrijven, maar ook voor acties bij Walmart).  Bij de fastfoodbedrijven gaat het om stakingen die één dag duren, met steun van brede coalities van vakbonden en andere maatschappelijke organisaties.
Volgens een editorial in een lokale krant lijken de acties misschien kansloos, maar gaat het erom de groeiende ongelijkheid aan de kaak te stellen in een sector waar een CEO tot meer dan duizend keer zoveel verdient als zijn gemiddelde werknemer. Een mogelijke strategie is om op lokaal niveau verhoging van het minimumloon (of zogenaamde Leefbaar Loon verordeningen) af te dwingen.


No comments: