Friday, November 30, 2012

Staking bij McDonald’s voor erkenning vakbond

Donderdag hebben 200 werknemers van McDonald’s, Domino’s en andere fastfoodrestaurants in New York het werk neergelegd om te protesteren tegen lage lonen en om erkenning van hun vakbond te eisen. Het protest is onderdeel van naar verluidt de grootste campagne om fastfoodwerknemers in Amerika te organiseren, met steun van maatschappelijke organisaties en vakbond SEIU.

Ruth Milkman, een bekende deskundige op het gebied van arbeidsverhoudingen, zei tegen de New York Times dat het nog niet vaak is geprobeerd om fastfoodwerkers te organiseren omdat het zo ingewikkeld is:

“These jobs have extremely high turnover, so by the time you get around to organizing folks, they’re not on the job anymore,” she said. Nonetheless, she said the new effort might gain traction because it is taking place in New York, a city with deep union roots where many workers are sympathetic to unions.

De campagne heeft 40 organisers ingezet om met werknemers te praten. Meerdere burgemeesterkandidaten – die hopen op steun van de vakbonden bij de verkiezing – hebben hun steun uitgesproken voor de werknemers. De campagne heeft 6 klachten ingediend tegen werkgevers die dreigden om werknemers te ontslaan of die op andere manieren werknemers hebben geïntimideerd omdat ze de campagne steunen.

No comments: