Friday, April 20, 2012

‘Tornen aan cao maakt werknemers kwetsbaar’

Minister Kamp wil het gemakkelijker maken om af te wijken van algemeen verbindend verklaarde cao’s. Hij wil hiermee inspelen op de flexibilisering en individualisering van de arbeidsmarkt. Directe aanleiding zijn moties van Kamerleden die meer grip willen krijgen op de inhoud van cao’s, meldt Trouw. De krant citeert een reactie van FNV Federatiebestuurder Catelene Passchier:

De Kamerleden maken zich druk over iets waar ze weinig inzicht in hebben. Kamp benadrukt in zijn brief het belang van de polder. Hij schrijft bovendien dat er voldoende draagvlak is voor het cao-overleg. Welk probleem moet opgelost worden?


Een woordvoerder van werkgeversorganisatie AWVN plaatst ook vraagtekens bij het initiatief van Kamp:

De cao werkt goed. Dat de schoonmakers en werkgevers deze week tot een cao-akkoord hebben kunnen komen, toont alleen maar dat de wil er is tussen sociale partners om eruit te komen.


Oud-minister van sociale zaken Bert de Vries (CDA) waarschuwt voor negatieve gevolgen als er aan de cao’s wordt gemorreld:

Ik heb als minister ook al eens gekeken naar een manier om uitzonderingen te maken op de algemeen verbindend verklaarde, voor een hele sector geldende cao. Maar het vormt geen wezenlijk probleem voor de economie. De woningmarkt, de pensioenen, die zijn veel belangrijker. Als we gaan tornen aan de cao's ben ik bang dat mensen die toch al niet zo sterk staan, uiteindelijk nog kwetsbaarder worden
.

No comments: