Sunday, November 13, 2011

Nergens voor nodig dat demonstranten staan

De Britse premier heeft het niet zo op de Occupy-demonstranten bij St Paul’s Cathedral in London. “Raar hè, maar ik vind dat protesteren iets is wat je staand doet in plaats van liggend, soms in een nogal comatoze toestand”, zei hij tegen het parlement.
Stephen Moss van de Guardian denkt hier anders over. Hij wijst op de sit down-protesten van Gandhi, scheepsbouwers uit Glasgow, de Poolse vakbond Solidariteit en Chinese studenten op het Tiananmenplein. Ook wijst hij op de bed peace-acties van John Lennon en Yoko Ono, onder meer in Amsterdam.
“Misschien heeft Cameron ervoor gekozen om deze rijke geschiedenis van horizontaal protest te negeren omdat hij zich er niet bij op zijn gemak voelt. Demonstranten lopen niet in de openbare ruimte maar nemen hem in bezit, ze creëren een alternatieve machtszetel. Dat is waarom de protesttenten bij St Paul’s zo aanslaan. De autoriteiten weten niet wat ze aanmoeten met demonstranten die weigeren om weg te gaan. Het lijkt erop dat het meest effectieve protest misschien wel passief is”, concludeert Moss.

No comments: