Friday, September 30, 2011

Occupy Wall Street: vakbonden sluiten zich aan

Een groeiend aantal vakbonden zal zich naar verwachting aansluiten bij de Occupy Wall Street-protesten door aanstaande woensdag deel te nemen aan een demonstratie. Een woordvoerder van TWU Local 100 zei tegen de Village Voice: “Wall Street en de banken en de grote bedrijven zijn degenen die de problemen hebben veroorzaakt die nu doorsijpelen naar de staten en steden, maar er lijkt geen sprake te zijn van gezamenlijke offers. De werknemers moeten offers brengen terwijl de rijken er zonder kleerscheuren vanaf komen. Het ligt voor de hand om een verbond aan te gaan met de jongeren en de studenten – zij dragen onze boodschap uit, waarom zouden we ons niet bij ze aansluiten?”
Occupy Wall Street beschrijft zichzelf als een “verzetsbeweging zonder leiders met mensen met verschillende kleuren, geslachten en politieke overtuigingen. Het enige wat we gemeen hebben: Wij Zijn De 99% die niet langer de hebzucht en de corruptie van de 1% accepteren”.
De bezetting begon min of meer spontaan op 17 september en wordt wel vergeleken met de Arabische lente. Ondanks politiegeweld laten de demonstranten zich niet wegjagen. Vergelijkbare initiatieven zijn opgedoken in andere Amerikaanse steden. Er is ook een @occupyadam Twitteraccount actief, maar vooralsnog zijn er geen aankondigingen verschenen van activiteiten op Beursplein 5.

UPDATE Inmiddels is aangekondigd dat op 15 oktober Beursplein en het Binnenhof worden bezet.

No comments: