Saturday, August 13, 2011

Boycotcampagne tegen tewerkstelling

Eerder dit jaar hebben activisten in Groot Brittannië een campagne gelanceerd waarin bedrijven worden opgeroepen om het ‘workfare’-programma te boycotten. Bij deze aanpak – in Nederland bekend onder de naam ‘work first’ – moeten werklozen werken voor hun uitkering, zonder een salaris te ontvangen. Naast de boycot worden deelnemers opgeroepen om geen formulier te tekenen waarin ze toestemming geven om hun persoonlijke gegevens uit te wisselen. Mogelijk kunnen de re-integratiebureaus hierdoor geen vergoeding claimen als een deelnemer een baan vindt.
Een woordvoerder van Boycott Workfare zei tegen Corporate Watch: “[Workfare] plaatsingen zijn niet bedoeld om mensen te helpen om een voltijds betaalde baan te vinden, maar ze helpen de organisaties om nog meer winst te maken. Ze zorgen voor een constante toevoer van gratis arbeid en ze hollen de lonen uit doordat betaalde werknemers worden vervangen door onbetaalde werknemers. Met dwang, intimidatie en sancties wordt gezorgd dat mensen plaatsingen accepteren.”
De Britse overheid is terughoudend met informatie over bedrijven die meedoen aan het programma, maar activisten hebben ontdekt dat ze die informatie kunnen achterhalen via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Voorbeelden van deelnemende bedrijven zijn de supermarktketens Tesco en Asda (Walmart) en Hilton Hotels.
Vorig jaar hebben organisaties in Amsterdam geprotesteerd bij Albert Heijn tegen het gebruik van werklozen die minder dan het minimumloon ontvangen.

No comments: