Sunday, May 1, 2011

Oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid tegen banken

De financiële instellingen die de crisis hebben veroorzaakt gebruiken die crisis om nog rijker te worden, stelt Stephen Lerner, de vakbondsleider die ooit de Justice for Janitors organisingcampagne bedacht. Politici worden zozeer door het bedrijfsleven gecontroleerd dat er niet op kan worden gerekend dat zij het probleem aanpakken. Daarom pleit Lerner voor een strategie van dramatische en steeds heftigere acties die zorgen voor ‘massale onzekerheid voor Wall Street, bedrijven en de superrijken’.
Lerner’s plan werd eerder dit jaar ‘onthuld’ door Tea Party leider Glen Beck, die Lerner sindsdien heeft uitgekozen als één van zijn favoriete doelwitten en hem zelfs een ‘meesterbrein erger dan Osama bin Laden’ heeft genoemd.
Lerner pleit ervoor om geen publieke middelen en pensioenfondsen te investeren in instellingen die zich niet verantwoordelijk gedragen; om belastingvoordelen voor bedrijven aan de kaak te stellen; en voor een ‘groeiende campagne van geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid, sit-ins, kantoorbezettingen en verzet tegen business as usual’.
Volgens Lerner hebben vakbonden een belangrijke rol te spelen in zo’n campagne, maar kunnen ze het niet alleen: “de realiteit is dat deze belangrijke instellingen net genoeg ingangen bij de politiek, financiële middelen en institutionele belangen hebben om een campagne van massaal verzet, die sterk genoeg is om fundamentele veranderingen af te dwingen in de manier waarop de economie is georganiseerd, te hinderen en uiteindelijk te verstikken. Wil de campagne succesvol zijn, dan mag ze niet worden ingeperkt door deze instellingen die teveel te verliezen hebben.” Eerdere sociale bewegingen hebben laten zien dat er een ‘vitale onafhankelijke activistische flank’ nodig is om veranderingen tot stand te brengen, aldus Lerner.
Foto CC Jim West / AFL-CIO

No comments: