Friday, April 22, 2011

Ahold onder vuur om arbeidsverhoudingen in VS en Nederland

Op de aandeelhoudersvergadering van Royal Ahold afgelopen woensdag hebben Ahold-werknemers uit Amerika en Nederland kritische vragen gesteld over de arbeidsverhoudingen binnen het bedrijf. Belangrijke investeerders maken zich ook zorgen. Buiten stonden vertegenwoordigers van United Food and Commercial Workers, de Teamsters, de Coalition of Immokalee Workers (allemaal uit Amerika), FNV Bondgenoten (Nederland) en LBC-NVK (België). Zij deelden goody bags uit met een flyer waarin Ahold wordt opgeroepen om zich te houden aan de normen die passen bij een koninklijk bedrijf.
Tijdens de bijeenkomst vroeg Shaquana Battle waarom er antivakbondsbijeenkomsten worden gehouden bij de Martin’s supermarkt waar ze werkt. Waqas Ahmad, vakbondslid bij een Giant-winkel, vertelde dat het management de politie belde toen hij met zijn collega’s bij Martin’s over de vakbond wilde praten. Zowel Martin’s als Giant zijn eigendom van Ahold. Lucas Benítez vroeg waarom Ahold geen overeenkomst wil tekenen met de CIW om de arbeidsomstandigheden van tomatenplukkers in Florida te verbeteren, terwijl andere belangrijke afnemers van deze tomaten wel zo’n overeenkomst hebben getekend. De Teamsters uitten hun zorgen over banenverlies bij Amerikaanse distributiecentra. Bianca Doomen vroeg waarom Albert Heijn in Nederland vaste banen vervangt door uitzendbanen en minibanen van minder dan 12 uur per week.
Beheerders van grote Nederlandse pensioenfondsen spraken ook hun zorgen uit. Bram Hendriks van APG vroeg om meer transparantie als het gaat om de arbeidsverhoudingen bij Ahold. Kris Douma van Mn Services vroeg waarom Ahold ‘puur intimiderende’ anti-vakbondsbrieven stuurt aan zijn werknemers.
Ahold benadrukte dat het bedrijf niet tegen vakbonden is en dat het binnen de grenzen van de wet opereert. De Volkskrant noemde de reactie van Ahold ‘zwakjes’.
Bekijk hier de webcast van de aandeelhoudersvergadering (voor de vragen, ga naar ‘Voting items’)

No comments: