Thursday, February 24, 2011

Justice for tomatenplukkers: kom zondag naar Albert Heijn

Picket voor Albert Heijn:
*In Amsterdam: Nieuwezijds Voorburgwal 226 (achter de Dam); 14.00 uur
*In Den Haag: Grote Marktstraat 55 A (tussen/onder Bijenkorf en Hema); van 15.00 uur tot 16.00 uur
*of in eigen plaats
Op 27 februari voeren tomatenplukkers uit Florida actie bij het Amerikaanse hoofdkantoor van Ahold in Boston. Ze willen dat Ahold-dochter Stop & Shop verantwoordelijkheid neemt voor fatsoenlijke arbeidsomstandigheden voor de mensen die de tomaten plukken die bij Stop & Shop in de winkel liggen.

'Wij, op de velden van Florida, plukken de tomaten voor Boston, en hebben dat jarenlang onder onvoorstelbaar moeilijke omstandigheden gedaan,' zegt Leonel Perez van de Coalition of Immokalee Workers. 'Maar deze dagen beginnen we een glimp te zien van meer humane omstandigheden, dankzij de campagne voor Fair Food. Maar Boston’s Stop & Shop supermarktketen, en haar moedermaatschappij Ahold, staan deze vooruitgang in de weg, en hun weigering om de lonen en arbeidsvoorwaarden te helpen verbeteren dreigt deze ongekende - maar nog steeds fragiele - vooruitgang in de mensenrechten op de velden te ondermijnen'.

De tuinarbeiders van Florida werken al decennialang onder zware omstandigheden, waarbij sprake is van hongerlonen en wijdverbreide schendingen van werknemersrechten, tot aan moderne slavernij toe. Maar de jarenlange campagne begint wat op te leveren. Bedrijven als Taco Bell, Burger King en McDonald’s hebben inmiddels afspraken gemaakt met de Immokalee Workers over betere arbeidsomstandigheden en vakbondsrechten. Ahold wil echter tot nog toe niet met de tomatenplukkers om de tafel.

Kom zondag naar Albert Heijn om de tomatenplukkers te steunen. Gebruik de onderstaande knop om via Facebook, Twitter en andere netwerken ook je vrienden en contacten op te roepen om hun solidariteit te tonen!

Share

Vorig jaar werd Ahold al bezocht, samen met Reverend Billy, om ze om medewerking te vragen

Verslag: http://www.indymedia.nl/nl/2010/08/68990.shtml

Voor meer achtergrondinformatie zie: (Nederlands)
http://www.supermacht.nl/home-mainmenu-1/298?task=view

(Engels): http://www.ciw-online.org/

March to Stop Sweatshops: http://ciw-online.org/dotherightthing/boston.html


No comments: