Tuesday, February 8, 2011

Britse demonstranten gaan problemen uit de weg met smartphone

De afgelopen maanden heeft de Britse politie op protesten gereageerd door demonstranten soms wel 12 uur lang in een bepaalde zone op te sluiten zonder eten, water en toiletten. Deze tactiek – die bekendstaat als ‘kettling’ – veroorzaakt veel frustraties en heeft ervoor gezorgd dat sommige protesten gewelddadig werden.
In reactie hierop heeft een groep ‘jonge, recent gepolitiseerde computerprogrammeurs’ uit Londen een systeem ontwikkeld om tijdens demonstraties informatie uit te wisselen met behulp van smartphones, gps-posities, twitter en sms-berichten, meldt de Guardian. Het idee is om deelnemers te waarschuwen zo snel de politie een ‘kettle’ begint te vormen zodat ze de problemen uit de weg kunnen gaan. Het systeem werkt nog niet perfect, maar lijkt zijn eerste succes te hebben behaald op een recente demonstratie tegen bezuinigingen. “Er waren kettles in Manchester en Edinburgh. Maar in Londen was er geen, voor het eerst in vijf demonstraties.”
Het systeem – genaamd Sukey – zal ook worden gebruikt op 26 maart tijdens een demonstratie van de Britse vakcentrale TUC, waar mogelijk honderdduizenden demonstranten op af komen.
Bron: de Guardian. Afbeelding via Indymedia London.

No comments: