Sunday, January 23, 2011

Twittermobilisatie tegen belastingontduikers

Op zondag 30 januari gaat UK Uncut in meer dan 50 Britse steden de straat op om te protesteren tegen bedrijven die de belasting ontduiken. De organisatie stelt dat rijke bedrijven en individuen elk jaar £25 aan belasting ontduiken. “De regering benadrukt dat het van groot belang is om diep te snijden in de overheidsuitgaven en om de btw te verhogen. Ze beweren dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Maar zowel de bezuinigingen als de btw-verhoging zullen vooral de armen en de meest kwetsbaren raken, terwijl de rijksten in onze samenleving vrijwel straffeloos de belasting ontduiken.”
De organisatie heeft een online campagne gelanceerd om ideeën voor acties te bedenken en steun te mobiliseren. Ook worden online trainingen aangeboden in geweldloze directe actie. Eén van de ideeën is om de producten van belastingontduikers uit de supermarkt schappen te halen en te zorgen dat die schappen zo lang mogelijk leeg blijven.
UK Uncut heeft verschillende bedrijven op het oog, waaronder Grolsch en Johnnie Walker. Dat laatste bedrijf heeft volgens de Guardian zijn moederbedrijf naar Amsterdam verhuisd om te profiteren van het gunstige belastingklimaat voor bedrijven in Nederland. (Via de Guardian)

No comments: