Monday, December 13, 2010

Masterclass The yes menOp 10 december december organiseerde FNV Mondiaal de conferentie Organize 2 change. Hoogtepunt in het programma was The Yes Men. Activisten die cool en strak in het pak de schrik zijn van multinationals met gedurfde, hilarische acties.
Voorafgaand was er op 9 december een Masterclass van de Yes Men in de Waag in Amsterdam. De deelnemers waren heel divers: van in Nederland werkzame huishoudelijk werkers uit de Philipijnen, Indonesie en Polen tot aan grafisch ontwerpers, organisers bij bonden en medewerkers marketing en beleidsmedewerkers bij de FNV. De voertaal was Engels.
De gemeenschappelijke noemer van de deelnemers was: leren van The Yes Men, hoe je op een grappige manier, confronterende akties maakt richting het publiek. Tijdens de masterclass surfde Andy van The Yes Men over het net en aan de hand van beelden en filmpjes werd de werkwijze uitgelegd. De deelnemers maakte kennis met idioot grote surfballen die de Yes Men had laten maken om zogenaamd in te overleven tot aan muzikale acties tijdens belangrijke conferenties. Ze werken met namaak producten, persconferenties, nep kranten en / of advertenties. Ze doen net of ze vertegenwoordigers van grote multionationals zijn en zo pakken ze bedrijven als Dow aan maar ook regeringen of kamers van koophandel. Niet alles wordt een succes maar ze bereiken een heel groot publiek en zijn onder andere bekend via CNN. NGO's over heel de wereld vragen The Yes Men om samenwerking, maar ze zijn maar met z’n tweeen. Met humor begeven ze zich in het kamp van politiek, bedrijven en overheden om verwarring te zaaien.
Het doel van deze masterclass was om de aanwezigen te inspireren en motiveren door te leren van de werkwijze van Yes Men. In de middag werd gewerkt aan de case van de huishoudelijk werkers (domestic workers) . Die worden internationaal niet erkend als werknemer en werken onder hele slechte voorwaarden voor particulieren. In werkgroepen werden ludieke confronterende acties uitgedacht in aanloop naar een ILO conferentie deze zomer. Bij de grote groep aanwezige huishoudelijk werkers werd meteen gecheckt of zij het een werkzaam vonden. Die ideeen werden gepresenteerd door de huishoudelijk werkers. Een aantal worden uitgewerkt. We zullen daar zeker nog van horen
Tonny Groen

No comments: