Tuesday, August 17, 2010

Chinees bankpersoneel in opstand

In juli deden tientallen voormalige werknemers van de Agricultural Bank of China (ABC) een t-shirt aan met de tekst ‘Bescherm de rechten van wegbezuinigd bankpersoneel’. Binnen enkele minuten werden ze in vijf politiebusjes afgevoerd.
Enkele dagen voor het protest was de ABC naar de beurs gebracht, met een opbrengst van 22 miljard dollar. Chinese banken worden steeds meer aan de tucht van de markt onderworpen en grote aantallen bankmedewerkers worden ontslagen, de 40-plussers als eersten. Ze hebben geen onafhankelijke vakbond die voor ze opkomt. Sommigen moeten zich laten onderhouden door hun bejaarde ouders. Tientallen ontslagen bankmedewerkers zouden zelfmoord hebben gepleegd.
Anderen komen in protest. Ze zijn goed opgeleid, georganiseerd en handig met internet en daarom vormen ze voor de autoriteiten een grotere bedreiging dan protesterende boeren of soldaten.
“De overheid is vooral bang voor mensen die kunnen organiseren, en de bankmedewerkers hebben hun macht ontdekt”, aldus een mensenrechtenactivist in de New York Times. “Helaas zullen ze niet slagen. Hoe beter georganiseerd je bent, hoe harder de overheid reageert.”
Bron: New York Times. Afbeelding: 陈少举 / Wikimedia

No comments: