Friday, May 14, 2010

Wat heeft Ahold met slavernij te maken?

In Florida worden tomatenplukkers onderworpen aan meedogenloze vormen van moderne slavernij. Supermarkten die eigendom zijn van Ahold zouden nog steeds tomaten kopen bij bedrijven waar gebruik werd gemaakt van slavenarbeid. Eerder deze week bezocht een delegatie van de befaamde Coalition of Immokalee Workers (CIW) Nederland om met het Aholdmanagement te praten en de banden aan te halen met maatschappelijke organisaties en vakbonden.
Een rapport van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) beschrijft hoe twee werkgevers nog in 2008 zijn veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf wegens het “slaan, bedreigen, vasthouden en opsluiten van werknemers in vrachtauto’s om ze te dwingen om te werken als landarbeider. Ze werden ervan beschuldigd dat ze de arbeiders minimale lonen betaalden en dwongen om schulden te maken, terwijl ze tegelijk dreigden met fysiek geweld als de arbeiders zouden stoppen met hun werk voordat de schuld was terugbetaald.”
Het SOMO-rapport haalt getuigen aan die stellen dat de Ahold-dochterbedrijven Giant en Stop & Shop nog steeds tomaten inkopen bij de twee bedrijven die betrokken waren bij de meest recente slavernijveroordelingen. In een brief aan de CIW stelt Ahold dat het bedrijf zich inzet om producten te kopen die op een maatschappelijk verantwoorde manier zijn geproduceerd en dat de leverancier wordt gecontroleerd door de Socially Accountable Farm Employers (SAFE). De CIW wijst er echter op dat de agrarische sector zelf de controle heeft over de certificatie door SAFE en dat deze weinig voorstelt, aangezien de twee bedrijven die zijn veroordeeld wegens slavernij ook door SAFE waren gecertificeerd als ‘maatschappelijk verantwoord’.
Op een bijeenkomst in Amsterdam georganiseerd door OKIA sprak de CIW met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en vakbonden, waaronder vakbondsbestuurders, organisers en kaderleden die te maken hebben met Ahold en een solidariteitscomit√© dat is opgezet om stakende schoonmakers te steunen. Momenteel wil de CIW het publiek informeren over de rol van Ahold in Florida en Ahold overtuigen om echte maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. “We hebben het Aholdmanagement verteld dat we geen publieke acties willen organiseren, maar als het niet anders kan doen we het wel.”
De CIW is een grassroots-organisatie van tomatenplukkers uit Immokalee, Florida. Door actie te voeren en coalities te vormen met kerken en studenten wisten ze grote fastfoodketens als Taco Bell, Burger King en McDonald’s over te halen om overeenkomsten te tekenen over fatsoenlijke lonen en rechten voor landarbeiders.
Foto: NESRI

No comments: