Thursday, May 13, 2010

Vakbond stimuleert gebruik sociale media

[Door Juhani Artto] – SAK, de grootste vakcentrale in Finland, stimuleert zijn werknemers om op hun werk gebruik te maken van de mogelijkheden van sociale media. “Deelnemen (aan sociale media) is wenselijk maar niet verplicht”, aldus de SAK-richtlijnen. Werknemers mogen zelf beslissen of ze eraan meedoen en welke identiteit ze online gebruiken. Als ze reageren op onderwerpen die te maken hebben met hun taken bij de SAK, dan moet ze hun eigen naam gebruiken en andere deelnemers aan de discussie met respect behandelen. “Wees actief, open en beleefd. Luister en probeer andere mensen te begrijpen.”
“Als je merkt dat je een vergissing hebt gemaakt, probeer dan de eerste te zijn om deze te corrigeren. Openheid wordt beloond.”
De richtlijnen benadrukken dat iedereen die hierop ingaat eraan moet denken dat alles wat door een SAK-werknemer wordt geschreven kan worden opgevat als het officiële standpunt van de SAK. “Daarom is het aan te raden om bijvoorbeeld bij een blog over arbeidsthema’s de verantwoordelijkheid als volgt af te bakenen: De meningen op deze site zijn persoonlijk en geven niet noodzakelijk het officiële standpunt van de SAK weer.”
“Ons doel was om richtlijnen vast te stellen die werknemers vooral stimuleren om hun eigen kennis en ervaring te delen en in de eerste plaats om deel te nemen aan sociale dialoog”, aldus Eija Hietanen, Directeur Ontwikkeling bij de SAK. De richtlijnen zijn gebaseerd op de uitkomsten van recente workshops die voor werknemers zijn georganiseerd.

2 comments:

Walton said...

Groete

(Ek hoop julle verstaan Afrikaans)

Ek doen navorsing oor vakbonde en hul gebruik van web 2.0

Om deel te neem, beseok asb. my webwerf cyberunions.org, en voltooi die vraelys by http://www.surveymonkey.com/s/cyberunions

Dankie

Dirkk said...

Volgens mij is het helder!

Mocht er toch nog onduidelijkheid zijn: Walton doet onderzoek naar de manier waarop vakbonden gebruik maken van sociale media. De resultaten worden gepubliceerd op zijn website, cyberunions.org. Vul hier de enquête in: http://www.surveymonkey.com/s/cyberunions. Deelname is anoniem.