Tuesday, May 25, 2010

‘Decent work’ in cao’s FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten heeft zich in de cao-onderhandelingen ingezet om de positie van flexwerkers te verbeteren en om iets te doen aan de lage lonen voor jonge werknemers. In een analyse halverwege het cao-seizoen presenteerde de bond de resultaten tot nog toe.
Er zijn in 12 nieuwe cao’s afspraken gemaakt over maximeren van tijdelijk personeel. Er zijn 34 afspraken gemaakt over het gebruiken van NEN-gecertificeerde uitzendbureaus en 14 nieuwe afspraken over het (deels) afschaffen van de jeugdschalen. De bond heeft tot nog toe 99 cao’s afgesloten voor 950.000 werknemers. Er moeten nog 108 cao’s voor 790.000 werknemers worden afgesloten.
De bond presenteerde ook een enquête onder ongeveer 2.000 werknemers in schoonmaak, de taxi-sector (contractvervoer), supermarkten, postbezorging en uitzendkrachten. Uit deze enquête bleek onder meer dat 17% maandelijks moet bijlenen om rond te komen. Pijnlijk is dat slechts 1 op de 5 respondenten verwacht dat hun inkomen de komende jaren zal verbeteren. Anja Jongbloed van FNV Bondgenoten (foto): “Deze mensen werken keihard, in veelal zware en verantwoordelijke beroepen en kunnen nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen. Daar moet dus verandering in komen en daar blijven wij vol voor gaan.”
Zie ook: Arbeidsonrust in de polder

No comments: