Sunday, April 18, 2010

Schoonmakersstaking: Update 6

Afgelopen week verhardde het conflict, met blokkades van kantoren van schoonmaakbedrijf CSU en een logeerpartij bij het hoofdkantoor van het UWV. Ondertussen proberen werkgevers de stakers in diskrediet te brengen en storten de media zich op de vraag wat die organising-aanpak van de bond nu eigenlijk inhoudt.
Dinsdag blokkeerden honderden schoonmakers het hoofdkantoor van CSU in Uden, waarbij een aantal het dak opgingen. Het management moest zich erbij neerleggen dat werknemers het gebouw niet meer in konden. Tegelijkertijd blokkeerden solidariteitsgroepen het CSU-kantoor in Amsterdam Zuidoost. FNV Bondgenoten stelt dat CSU dwarsligt bij het bereiken van een oplossing in het conflict.
Op donderdag organiseerde het Comité Steun de Schoonmakers wat aanvankelijk een kleine manifestatie zou zijn bij het hoofdkantoor van het UWV in Amsterdam, met als doel om werknemers uit te leggen waarom hun kantoor al weken niet wordt schoongemaakt. UWV-werknemers kregen bloemen en muntdrop aangeboden, symbolisch voor de twee dubbeltjes extra die de schoonmakers eisen. Volgens geruchten probeerde het management te voorkomen dat werknemers in contact zouden komen met schoonmakers, door ze de ‘tip’ te geven om via de parkeergarage het gebouw te verlaten.
Werkgevers proberen om de inspanningen van de stakers in diskrediet te brengen. Jacco Vonhof, een onderhandelaar van de werkgeversorganisatie, beschuldigde de SP ervan de staking te gebruiken om stemmen te winnen (waarbij hij hilarisch genoeg claimde dat hij op ‘persoonlijke titel’ sprak omdat hij geen olie op het vuur wilde gooien). Ron Meyer van FNV Bondgenoten reageerde dat Vonhof bagatelliseert wat er werkelijk op het spel staat: “De schoonmakers voeren actie om hun gezin beter te kunnen onderhouden. Dit heeft niks met politiek of de SP te maken. Wij sluiten ook liever vandaag dan morgen een akkoord.” Overigens is Vonhof zelf actief voor de VVD.
Ondertussen maken werkgeversorganisaties zich zorgen dat de schoonmaakstaking wel eens een succes zou kunnen worden en daarmee een precedent zou kunnen scheppen. “Als het hier lukt, dan is het hek van de dam. Dan krijgen we straks vergelijkbare acties bij de vuilophalers, zuivelmensen, ambtenaren,” aldus een anonieme woordvoerder in De Pers.
De Pers is een van de kranten die grote artikelen op de voorpagina hebben gezet over de organisingaanpak van FNV Bondgenoten, geïnspireerd door schoonmakerscampagnes in Amerika en elders. Zoals Meyer uitlegt in De Pers: “Het is nu niet meer de vakbondbestuurder die alles regelt, het zijn de mensen op de werkvloer zelf die het actie- en organisatiewerk doen. Dat waren we de afgelopen dertig jaar vergeten. We waren zaakwaarnemers geworden.”
Tenslotte heeft het congres van GroenLinks vanmiddag Linda Voortman (die een actieve rol speelt in de schoonmakerscampagne) op nummer 10 gezet voor de verkiezingen van 9 juni (ze was voorgedragen voor een plek tussen positie 11 en 15).
Afbeelding: blokkade van CSU-kantoor in Uden (foto FNV Bondgenoten). Teken hier de petitieNo comments: