Sunday, April 4, 2010

Schoonmakersstaking: Update 4

De schoonmaakstaking is inmiddels de langste staking in de sector in 65 jaar. “Dit is echt uitzonderlijk zo’n lange staking. Sectorbreed is dit de langste staking sinds de staking in de visserijsector van 1933,” aldus stakingsdeskundige Sjaak van der Velden van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. “En waarvoor? Voor maar twee dubbeltjes extra laat de werkgeversorganisatie OSB de cao-onderhandelingen stuk lopen.”
Afgelopen week maakten vakbonden, het OSB en opdrachtgevers NS en Schiphol bekend dat alle betrokkenen streven naar structurele verbeteringen in de sector. De gesprekken hebben echter nog geen resultaat opgeleverd.
Ondertussen houden de schoonmakers bijna dagelijks grootschalige acties bij de kantoren van opdrachtgevers. De acties bij het UWV (foto) en ABN AMRO zullen een langdurig karakter krijgen, net als eerder bij de NS en Schiphol, aldus Ron Meyer van FNV Bondgenoten tegenover het AD.
Afgelopen maandag is in Amsterdam het Comité Steun de Schoonmakers opgericht. Leden overhandigden waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher op woensdag een mop en een exemplaar van het witboek van FNV Bondgenoten over de schoonmaaksector. Ook houden ze flyeracties bij het hoofdkantoor van het UWV en op andere locaties. De weblog van het comité is hier te vinden. Sympathisanten in Den Bosch hebben acties aangekondigd bij het kantoor van de OSB.

No comments: