Friday, March 5, 2010

Vakbonden kritischer over Obama

Amerikaanse vakbonden hebben begrip voor de moeilijke positie waarin Barack Obama zich bevindt, maar ze worden kritischer over zijn beleid en eisen meer banen, belastinghervorming en vakbondsvriendelijkere wetgeving. Dat schrijft David Moberg in een artikel in In these times.
Op een vakbondsbijeenkomst probeerde vicepresident Joe Biden de plooien glad te strijken: “Het valt voor jullie lastig uit te leggen waarom de jongens op wie jullie gestemd hebben niet meer hebben bereikt… Wat is er aan de hand? Een jaar later en ik heb geen baan… We snappen het. We snappen dat jullie ook onder druk staan.” Naar verluidt ontweek hij echter vragen uit het publiek over specifieke maatregelen.
Op 15 maart start vakcentrale AFL-CIO een actieweek voor sociale hervormingen. Vooralsnog weigert voorzitter Richard Trumka kritiek te leveren op de regering Obama. Een historicus voert echter aan dat de vakbeweging en sociale bewegingen in het verleden het meest voor elkaar hebben gekregen bij Democratische regeringen door zich op te stellen als ‘lastige en onbetrouwbare bondgenoten’.
Afbeelding: Trumka met zijn ‘Rich Trumka for Obama’-button, tijdens Obama’s verkiezingscampagne. Foto: AFL-CIO.

No comments: