Saturday, March 13, 2010

Update over de schoonmakersstaking

Op 23 februari gingen ongeveer 1,000 schoonmakers in staking voor een loonstijging van 3%, een reiskostenvergoeding, opleidingsmogelijkheden en een respectvolle behandeling. Schoonmakers op stations en in treinen hebben de staking sindsdien voortgezet. Schoonmakers van kantoren en op Schiphol hebben zich bij de staking aangesloten. Op 9 maart hielden meer dan duizend schoonmakers een protestbijeenkomst op Schiphol.
Afgelopen vrijdag maakte Ron Meyer van FNV Bondgenoten bekend dat de staking zich uitbreidt naar nieuwe objecten, waaronder het kantoor van zijn eigen vakbond in Utrecht.
Opdrachtgevers en schoonmaakbedrijven proberen op diverse manieren de staking te breken, zowel legaal als illegaal. De NS heeft bijvoorbeeld de eigen managers opgeroepen om treinen schoon te maken.
Na een tip van FNV Bondgenoten heeft de Arbeidsinspectie vastgesteld dat schoonmaakbedrijf EW illegaal uitzendkrachten heeft ingehuurd om stakende schoonmakers te vervangen. De vakbond overweegt juridische stappen.
Samen met FNV Bondgenoten heeft een bestuurder van Abvakabo FNV verhinderd dat een telecombedrijf stakingsbrekers in zou zetten.
Een lage streek werd geleverd door schoonmaakbedrijf CSU, dat schoonmakers op Amsterdam CS heeft opgeroepen om zich met identiteitsbewijs, verblijfsvergunning en andere papieren te melden bij het kantoor van de werkgever. Volgens CSU heeft de illegalenjacht niets te maken met de staking die momenteel op CS plaatsvindt, maar de timing is zacht gezegd opmerkelijk. Actiegroepen roepen inmiddels op tot een protest bij het CSU-kantoor in Amsterdam Zuidoost op maandagochtend.
Op initiatief van Sadet Karabulut (SP) heeft de Tweede Kamer een spoeddebat gehouden over de manier waarop de NS en Schiphol de staking proberen te breken. Linkse partijen vinden dat de overheid als grootaandeelhouder haar invloed moet aanwenden om te zorgen dat ze op een faire manier met het arbeidsconflict omgaan. Minister Piet Hein Donner (CDA) zei dat hij zich zorgen maakt over de ‘kwetsbare positie’ van de schoonmakers op de arbeidsmarkt, maar hij wilde geen enkele concrete toezegging doen.
De vakbond heeft aangekondigd dat er controversiëlere acties komen, maar wel binnen de wet.
Stuur de onderhandelaar van de schoonmaakbedrijven hier een protestkaart. Foto: © Gonca Akyar.

No comments: