Saturday, March 20, 2010

Schoonmakersstaking: Update 2

Honderden schoonmakers zijn dinsdag een sit-in begonnen op Utrecht CS. De actie duurt nog altijd voort en een deel van de schoonmakers brengt ook de nacht door op het station. Het station wordt steeds smeriger, maar de meeste reizigers steunen de schoonmakers, zo meldt FNV Bondgenoten. Veel politici, actiegroepen en anderen hebben het station bezocht om hun steun uit te spreken. Jonge muzikanten verzorgden een gratis harpconcert voor de schoonmakers.
De schoonmakers zijn nu bereid om een contract te sluiten met een salarisstijging van 2% per jaar in plaats van 3%. De werkgevers willen niet meer dan 2,5% over twee jaar bieden.
Ondertussen zijn er aanwijzingen dat de opdrachtgevers met enige tegenzin accepteren dat ze verantwoordelijkheid moeten nemen voor de omstandigheden in de schoonmaaksector. Een woordvoerder van de NS zei tegen het Financieele Dagblad dat hij voorstander is van ‘bindende afspraken’ over het maximale aantal vierkante meters dat schoonmakers per uur moeten schoonmaken. Hij benadrukte dat zijn bedrijf dit niet in z’n eentje kan regelen. Een aantal grote bedrijven zou positief staan tegenover het idee, maar de besprekingen zouden nog in een verkennend stadium zijn. Ron Meyer van FNV Bondgenoten zei tegen de krant dat hij ook aanwijzingen had dat de NS aan het bewegen is, maar dat hij nog niets concreets op papier had gezien. “Tot die tijd blijven we actie voeren.”
In het kantoor van de vakbond zijn stakende schoonmakers op woensdag weer aan het werk gegaan, nadat de bond een ‘Schoon Genoeg’-convenant had gesloten. De schoonmakers krijgen 3% meer loon, reiskostenvergoeding en meer scholingsmogelijkheden; de bond betaalt de kosten. Meyer zei dat deze route ook openstaat voor andere opdrachtgevers: “sluit vandaag met ons een convenant af en morgen wordt er weer schoongemaakt.”
De Tweede Kamer heeft deze week een motie van Sadet Karabulut e.a. aangenomen waarin de regering wordt gevraagd ‘om al haar invloed aan te wenden om NS en de Schiphol Group te bewegen, een bemiddelende rol te spelen’ om het arbeidsconflict te beëindigen. Vorige week drongen linkse partijen erop aan dat de overheid – grootaandeelhouder in beide bedrijven – haar invloed aanwendt om te zorgen dat ze stoppen met het inzetten van stakingsbrekers. De kwestie lijkt nogal gevoelig te liggen: minister Donner zou hebben geweigerd om de Kamer over zijn inspanningen te informeren omdat een formele brief ertoe zou kunnen leiden dat de overheid partij wordt in het conflict.

1 comment:

Jan said...

In grote lijnen steun ik beslist de staking van het schoonmaakpersoneel. Vind het alleen wel jammer dat de stations niet eens zo nu en dan volledig worden schoongemaakt. Op o.a.het CS in Amsterdam zijn diverse plekken dermate smerig geworden, dat die nooit meer goed schoon zijn te krijgen. M.a.w. na deze staking heeft regelmatige reiniging van diverse plaatsen, waar het vuil volledig is ingetrokken, geen zin meer. In feite kunnen een aantal stations na de staking met minder schoonmaakpersoneel toe. Het lijkt me dat dit nooit de bedoeling van deze langdurige staking kan zijn geweest.

Met vriendelijke groet,
J. K.langevelsloo