Friday, March 26, 2010

Amerikaanse bonden pakken banken aan

In februari maakte de Amerikaanse dienstenbond SEIU bekend dat het kantoor van de baas van US Bank in Minneapolis werd schoongemaakt door één van zijn leden, Rosalina Gomez. Diezelfde bank had haar huis opgekocht toen er beslag op was gelegd als gevolg van de crisis. US Bank voerde aan dat hij niet direct verantwoordelijk was voor het beslag. Toch gaf de negatieve publiciteit de vakbond een steun in de rug waardoor het lukte om een beter contract te sluiten met het schoonmaakbedrijf dat werkzaam is op het hoofdkantoor van US Bank, zo vertelde een SEIU-leider de New York Times.
De krant haalt het voorbeeld aan als illustratie van een assertieve strategie van Amerikaanse vakbonden tegenover banken en private equity firms. De federatie AFL-CIO heeft deze maand 200 protesten georganiseerd, waarbij werd opgeroepen om de bonussen van bankiers zwaarder te belasten en ook een belasting op speculatieve financiële transacties in te voeren. Deze belastingen zouden miljarden dollars moeten opleveren voor een werkgelegenheidsprogramma.
Door financiële instellingen in verlegenheid te brengen verschaffen de vakbonden zichzelf bovendien een instrument om ervoor te zorgen dat het makkelijker wordt om werknemers te organiseren bij bedrijven waar die instellingen geld in hebben gestoken, zoals ketens van verpleeghuizen en bedrijven in de voedingsbranche.
Vakbonden hebben ‘een arsenaal aan onderzoek verzameld over financiële producten, beslagleggingen en zelfs de salarissen op Wall Street als onderdeel van hun inspanningen om banken verantwoordelijk te houden voor de economische ellende die ze hebben veroorzaakt’, aldus de krant.
Foto: AlexiusHoratius / Wikimedia

No comments: