Sunday, February 28, 2010

Vuil hoopt zich op door schoonmaakstaking

Als gevolg van de staking van honderden schoonmakers hoopt het vuil zich op op stations, in treinen en in kantoren. Eerder deze week zeiden werkgevers dat ze weer met de vakbond willen praten, maar Ron Meyer van FNV Bondgenoten reageerde: “We hebben nu al meer dan vier maanden netjes onderhandeld. Dat heeft tot niets geleid. We zitten nu in de actiemodus en daar komen we pas uit als er klinkende munt tegenover staat.”
De schoonmakers willen een fatsoenlijk loon, beroepsopleidingen en een reiskostenvergoeding. Vorige week zijn schoonmakers in treinen en kantoren in staking gegaan en de acties hebben zich sindsdien uitgebreid. Op 9 maart zullen schoonmakers op Schiphol in staking gaan.
De NS wilde personeel inhuren om de stakende werknemers te vervangen. Deze plannen om stakingsbrekers in te zetten leidden echter tot algemene verontwaardiging en de bond dreigde met juridische stappen, waarna de NS erop terug kwam.
De NS zegt geen partij te zijn in het conflict tussen werknemers en de schoonmaakbedrijven. FNV Bondgenoten heeft echter een witboek ‘Schoon Genoeg’ uitgebracht waaruit naar voren komt dat de opdrachtgevers een bepalende invloed hebben op de arbeidsverhoudingen in de schoonmaaksector.
Update: worden stakende schoonmakers nu toch vervangen?

No comments: