Saturday, February 13, 2010

Nieuwe vakbond: ‘Wij zijn er voor de arbeider’

Afgelopen week is in Rotterdam de Nederlandse Vervoersbond (NVB) opgericht, mede omdat men vindt dat de FNV zich niet hard genoeg opstelt tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. De naam is gekozen omdat de bond start in de vervoerssector, maar iedereen is welkom, aldus oprichter Patrick Meeuwisse in NRC Handelsblad: “We zeggen: iedereen vervoert of verplaatst wel wat binnen zijn werk, dus in die zin past vervoersbond bij alle werknemers.”
Gevraagd hoe de bond zal gaan werken: “Door te luisteren. Ik heb zelf jarenlang in de haven gewerkt, ik weet wat daar leeft en wat arbeiders willen. De afgelopen jaren moesten werkenmeers steeds meer doen in steeds minder tijd. De rek is eruit. Er wordt steeds meer benkibbeld: op de prepensioenen, op de AOW-leeftijd. Het is genoeg. Werknemers moeten weer mee profiteren met de winsten die worden gemaakt. De FNV danst alleen maar naar het pijpen van de PvdA, wij doen daar niet aan mee, wij zijn er voor de arbeider.”
De bond heeft nog geen stakingskas, maar volgens Meeuwisse hoeft dat geen probleem te vormen. “We gaan slim actievoeren. Je hoeft geen dagen te staken om je zin te krijgen. Als je tactisch actie voert door bijvoorbeeld scheepsdeksels op de kant te laten liggen, mogen de schepen niet wegvaren en loopt de boel binnen de kortste keren vast.”
Meeuwisse denkt 3.000 leden nodig te hebben om te overleven. “Dat is haalbaar. Uiteindelijk wil ik dat de NVB een van de drie grootste vakbonden is.” Lidmaatschap kost 10 euro per maand voor volwassen werknemers.

No comments: