Tuesday, October 20, 2009

Duitsland: schoonmakers in staking

Vandaag zijn Duitse schoonmakers in staking gegaan voor fatsoenlijk loon en andere arbeidsvoorwaarden. Duizend schoonmakers zouden het werk al hebben neergelegd en naar verwachting zullen nog meer zich bij de staking aansluiten in de loop van vandaag en morgen. In diverse kantoren, openbare instellingen en ziekenhuizen stapelt het vuil zich op en vliegtuigen zijn gedwongen om later of onschoongemaakt te vertrekken, aldus vakbond IG BAU. Er zijn maatregelen genomen om problemen te voorkomen bij kritische instellingen als intensive care-afdelingen.
De vakbond eist onder meer een salarisverhoging en een verkleining van de loonkloof tussen het oosten en het westen van Duitsland. Momenteel is het minimumloon 8,15 euro per uur in het westen en 6,58 in het oosten.
Veel schoonmakers zijn immigranten. “We leven in Europa, maar onze levensstandaard is niet op Europees niveau,” aldus schoonmaker Habibe Karafil tegenover de krant Milliyet.
De organisatiegraad onder de 860.000 schoonmakers in Duitsland wordt geschat op 10%, maar de vakbond verwacht dat er ook niet-leden mee zullen doen aan de staking.
Zie ook het 8,7%-weblog. Steun de schoonmakers op Facebook

No comments: