Wednesday, July 1, 2009

‘Supermarkt veroorzaakt racisme in vleessector’

Aanstaande vrijdag dient de Britse vakbond Unite een resolutie in op de jaarvergadering van supermarktketen Tesco, waarin het bedrijf wordt bekritiseerd omdat het verantwoordelijk is voor de uitbuiting van buitenlandse uitzendkrachten bij Britse toeleveringsbedrijven in de vlees- en pluimveesector. De resolutie wordt waarschijnlijk niet aangenomen, maar krijgt wel steun van een aantal institutionele beleggers, meldt The Guardian.
Unite zegt dat uitzendkrachten bij vleesfabrieken, merendeels migranten, routinematig lager worden betaald en slechter worden behandeld dan vaste krachten. Did zou schadelijk zijn voor de onderlinge verhoudingen en racisme aanwakkeren, waar de ‘kaalkopjes’ van de extreemrechtse BNP weer misbruik van zouden maken.
Volgens The Guardian is de resolutie de culminatie van een vier jaar lange campagne van Unite “waarin de vakbeweging zich gedwongen zag om zichzelf opnieuw uit te vinden en nieuwe pressiemiddelen te vinden in een geglobaliseerde, post-Thatcher wereld.” In 2005 nam de bond nieuwe organisers in dienst, waaronder Polen en Portugezen, om de vleessector te organiseren. Inmiddels vertegenwoordigt hij driekwart van de werknemers in de pluimveesector, waaronder veel migranten. Men heeft ook genoeg aandelen in ‘meer dan één’ supermarktketen gekocht om resoluties in te kunnen dienen.
Foto: Jordi Martorell

No comments: