Friday, July 10, 2009

Problemen met de baas? Mail Fozzie

Op 22 juni stonden tientallen activisten voor de deur bij de Assense vestiging van schoenenketen Scapino om lawaai te maken en schoenen te gooien (niet naar mensen). Scapino had net één van de meest actieve kaderleden op non-actief gezet. “Als je dat op zijn beloop laat, dan durft al snel niemand meer actief te zijn voor de bond,” aldus organiser Bart Plaatje van FNV Bondgenoten. Dus werd Scapino het eerste doelwit van een groep van zo’n veertig activisten die is opgericht om ondersteuning te geven aan vakbondsleden die in de problemen zitten.
“Als je voor een juridisch traject kiest, dan ben je al snel twee jaar verder. Dat duurt te lang,” aldus Plaatje. Dus is een groep activisten gevormd die snel in actie kan komen. De groep bestaat uit relatief jonge vakbondsleden met een diverse achtergrond. Veel hebben hun wortels in de organising-projecten in de detailhandel, de schoonmaak en het Utrechtse academisch ziekenhuis.
Is het niet beter dat werknemers zichzelf organiseren in plaats van hulp van buitenaf in te roepen? Plaatje: “Natuurlijk is het belangrijk dat men zich organiseert. Het moet niet zo zijn van ‘ik bel de bond, die lost mijn probleem wel voor me op’. Maar soms is een extra steuntje in de rug nodig. Bij Scapino durfde het personeel van de vestiging zelf niet in actie te komen, ze waren bang voor strafmaatregelen. Sinds de actie merk je dat het vakbondswerk daar sterker is geworden, er zijn nieuwe leiders opgestaan.”
De hulp van de club is bovendien niet vrijblijvend. “Als we werknemers bij een bepaald bedrijf te hulp komen, dan vragen we ze ook om zich bij de groep aan te sluiten, zodat ze een volgende keer ook mee kunnen helpen als er actie moet worden gevoerd bij een ander bedrijf. Op die manier groeit de groep. Na de actie in Assen hebben 8 Scapinomedewerkers zich bij ons aangesloten.”
Mensen die mee willen doen aan acties kunnen zich melden bij de Fozziebeer Hyves, het online zenuwcentrum van de groep. Werknemers die de hulp willen inroepen van de groep kunnen zich daar ook melden.

No comments: