Friday, July 10, 2009

Amerikaanse vakcentrale krijgt leider met pitGisteren heeft de voormalige mijnwerker Richard Trumka zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de AFL-CIO. Media verwachten dat hij vrijwel zeker wordt gekozen in september en dat hij de vakcentrale meer militant zal maken en tegelijk een meer strategische aanpak zal kiezen. “Ik denk dat hij een heel ander soort leider zal zijn. Hij heeft veel meer pit,” aldus een hoogleraar arbeidsverhoudingen tegenover de New York Times.
Trumka, momenteel secretaris-penningmeester van de AFL-CIO, heeft in de jaren tachtig stakingen geleid tegen mijnbouwbedrijven. Hij “gebruikte burgerlijke ongehoorzaamheid en andere tactieken van de burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig toen hij leiding gaf aan succesvolle stakingen tegen mijnbouwbedrijven in de jaren tachtig - sit-ins, wegblokkades, mijnbezettingen, picketing bij hoofdkantoren van bedrijven, en zorgen dat de media verslag deden van de politie die protesterende mijnwerkers wegsleept,” aldus Reuters.
Vorig jaar veroordeelde Trumka racisme in een toespraak die meer dan een half miljoen keer bekeken is op YouTube and die eraan heeft bijgedragen dat Barack Obama de steun kreeg van blanke werknemers die twijfelden of ze wel op een zwarte kandidaat moesten stemmen.
Later deze maand spreekt hij met de burgerrechtenorganisatie NAACP in de hoop een samenwerking aan te gaan om laagbetaalde zwarte werknemers te ondersteunen. “Ik geloof niet dat we deze laagbetaalde werknemers kunnen bereiken zonder zulke vormen van samenwerking, die ons toegang verschaffen tot hun gemeenschap,” aldus Trumka tegenover de NYT. “Mijn centrale doelstelling is om op te komen voor alle werknemers, jong en oud, vakbondslid of niet, en om te zorgen dat ze gehoord worden.”
Momenteel is Trumka betrokken bij initiatieven om meer strategisch gebruik te maken van de pensioenfondsen die vakbonden beheren als hefboom om invloed uit te oefenen op bedrijven. Hij heeft aangekondigd dat hij sociale netwerken op internet wil gebruiken om nieuwe leden aan te trekken.
Lobbygroepen van het bedrijfsleven hebben hun bedenkingen bij de kandidatuur van Trumka. Een woordvoerder van de Kamer van Koophandel zei tegen de NYT dat hij ‘uiteraard erg agressief zal zijn’ en dat hij de werkgevers zal demoniseren om meer leden te werven.
In vakbondskringen vragen sommigen zich af of Trumka wel voldoende diplomaat is om iets te doen aan de oplaaiende spanningen binnen de vakbeweging.

No comments: