Sunday, June 28, 2009

Franse vakbond CGT ontruimt ‘sans papiers’

[Door Kees Hudig] - Hevige commotie heeft een actie van de Franse vakbond CGT in Parijs op 24 juni veroorzaakt. Een knokploeg van de vakbond heeft een groep ongedocumenteerde migranten ('sans papiers') die al een jaar lang een gebouw bezet hield met geweld ontruimd.
De CGT is een van de vijf grote Franse vakbondskoepels en is lang aan de Communistische Partij gelieerd geweest, maar beweegt zich sinds de jaren '90 steeds meer naar het midden.
De sans papiers hielden sinds 2 mei 2008 de 'bourse du travail' bezet. De bourse du travail is een gemeenschappelijk lokaal van verschillende Franse vakbonden. De sans papiers wilden regularisatie afdwingen met hun bezetting, voor zo'n 1300 mensen. Allen hebben werk en betalen belastingen. Volgens een aangepaste Franse wet kunnen 'illegalen' die aantoonbaar werk hebben, aanspraken maken op regularisatie, maar in de praktijk gebeurt dat lang niet altijd en hebben vakbonden een grote vinger in de pap bij de voordracht.
Elke woensdag werd er een publieke manifestatie gehouden in de buurt van het bezette gebouw, op de Place du Châtelet. De CGT-knokploeg sloeg tijdens de wekelijkse manifestatie toe, aangezien veel bezetters dan buiten bij de manifestatie zouden zijn. Ze verdreef de ongeveer honderd bezetters onder andere met traangas en met stokken. Omdat er ook politie-agenten gesignaleerd werden bij de aanval en de ME onmiddellijk ter plekke was, ging aanvankelijk het gerucht dat het geen vakbondsleden waren, maar verkleedde politie-agenten. Dat bleek niet het geval. Politie omsingelde na de ontruiming het gebouw en verbood de bezetters er weer in terug te keren.
Met een persverklaring heeft de vakbond officieel de verantwoordelijkheid voor de ontruiming genomen. In de persverklaring wordt verklaard dat er geen overleg met de bezetters mogelijk was en dat deze onhaalbare eisen zou stellen. "We blijven strijden voor de rechten van ongedocumenteerden" besluit de CGT-verklaring.
Organisaties van ongedocumenteerden zijn razend. Zie hier (in het Frans) commentaar. Bericht Libération over ontruiming. Blog van de bezetters. Filmpje na ontruiming:
(de leus: "CGT collabo!" - CGT collaborateurs!"). De 200 sans papiers die in de Bourse onderdak hadden gevonden, bivakkeren nu voor het gebouw (en proberen hun spullen terug te krijgen). Foto: bitin.fr

No comments: