Wednesday, April 8, 2009

Overwinning voor schoonmakers Schiphol

Vanochtend hebben schoonmakers op Schiphol hun staking beëindigd nadat werkgevers hun eisen grotendeels hadden ingewilligd. FNV Bondgenoten noemt het resultaat een ‘grote overwinning’ en een voorbeeld voor elke werknemer in Nederland. Schoonmaker Judy Lock: “Niet langer denken dat lid zijn van de vakbond voldoende is. Niks ervan: een meerderheid van je collega’s organiseren en in actie komen! Dan komen de afspraken vroeg of laat vanzelf. Ik ben super blij!”
De schoonmakers op Schiphol krijgen een reiskostenvergoeding, werkzekerheid en een bonus van 50 euro. Bovendien krijgen alle schoonmakers in Nederland een eenmalige bonus van 0,5% van hun bruto-jaarloon. Schiphol had eerder al toegezegd dat er betere lunchruimtes en vakbondsfaciliteiten komen.
Om deze resultaten te behalen moesten de schoonmakers meer dan drie maanden actie voeren, vier dagen staken en intimidatie, verdachtmakingen en rechtszaken ondergaan. Ze ontvingen brede steun van activisten, collega’s op Schiphol, politici, BN’ers en anderen.
Ron Meyer van FNV Bondgenoten zei tegen het ANP dat de campagne een opstap vormt naar de CAO-onderhandelingen die eind dit jaar weer beginnen.
Felicitaties kunnen worden gemaild naar steundeschoonmakers@live.nl. Foto: FNV Bondgenoten.

No comments: