Wednesday, April 15, 2009

Amerikaanse vakcentrales eens over immigratie

De Amerikaanse vakcentrales AFL-CIO en CtW zijn het eens over een voorstel voor hervorming van het immigratiebeleid. Ze willen dat ongedocumenteerde migranten worden gelegaliseerd maar verwerpen grootschalige gastarbeiderprogramma’s. Het akkoord kan Obama helpen bij zijn streven om een nieuw immigratiebeleid vast te stellen. Het bedrijfsleven is echter tegen het voorstel, meldt de New York Times.
Volgens de vakbonden is het legaliseren van de zeven miljoen ongedocumenteerde migranten die al in Amerika werken de meest effectieve manier om de positie van alle werknemers te beschermen. Ze zijn tegen gastarbeiderprogramma’s “omdat immigranten worden gekoppeld aan één werkgever en niet van baan kunnen veranderen hoezeer ze ook worden uitgebuit. Vakbondsvertegenwoordigers zeggen daarom dat ze de positie van alle werknemers ondergraven”.
Voor het bedrijfsleven is uitbreiding van de gastarbeiderprogramma’s essentieel. “Als de vakbonden denken dat ze een nieuwe wet erdoor kunnen drukken zonder steun van het bedrijfsleven, dan zijn ze gek”, aldus een woordvoerder van de Amerikaanse Kamer van Koophandel tegenover de NYT.
Foto Araceli Arroyo

No comments: