Monday, February 2, 2009

CAO voor Poolse arbeiders ‘discrimineert’

FNV Bondgenoten heeft aangekondigd dat het juridische stappen gaat zetten tegen een CAO die is afgesloten door de Internetvakbond en de VIA, een collectief van uitzendbureaus gespecialiseerd in arbeidsmigranten. Bestuurder Marcel Nuyten zegt dat de CAO ‘discrimineert’. “Grofweg krijgen de Polen via de nieuwe cao 10% minder dan elders is geregeld. Ik vind dat schandalig. Zeker in deze tijd waarin al tienduizenden uitzendkrachten hun baan hebben verloren door de economische crisis moet je niet gaan concurreren op prijs”.
Uitzendbureau Otto, marktleider als het gaat om de bemiddeling van Oost-Europese werknemers, zei tegen het Financieele Dagblad dat het een paar jaar geleden uit de VIA is gestapt omdat de aangesloten leden “geld wilden verdienen over de ruggen van de Poolse uitzendkrachten”.
De Internetvakbond is opgericht door vakbond de Unie. Leden betalen een jaarlijkse contributie van tien euro en nog eens tien euro voor elke vraag die ze stellen aan de juridische afdeling van de bond.
Bron: Financieele Dagblad

No comments: