Friday, January 23, 2009

Schoonmakers sturen hun baas weg

Na een langdurige campagne van de schoonmakers heeft Center Parks bekendgemaakt dat ze de samenwerking met het omstreden schoonmaakbedrijf Menke heeft beëindigd. “Dit toont de kracht van georganiseerde schoonmakers! Als je ‘vecht’ kun je zelfs je eigen baas wegsturen!”, stelt Ron Meyer van FNV Bondgenoten.
Menke maakte zich onder meer schuldig aan ongelijke behandeling (Duitse schoonmakers werden slechter betaald) en intimidatie van actievoerende schoonmakers. Vorig jaar sloot FNV Bondgenoten een convenant met Center Parcs, maar de problemen waren daarmee nog niet opgelost. Nu eist de bond dat de schoonmakers invloed krijgen op de keuze van een nieuw schoonmaakbedrijf.
De acties bij Center Parcs vormen onderdeel van een bredere campagne in de schoonmaaksector, waarbij wordt samengewerkt met vakbonden in andere landen. Vorig jaar wisten schoonmakers met succes actie te voeren voor een betere CAO. Onlangs startte een nieuwe campagne onder de schoonmakers op Schiphol, waarvan inmiddels de helft bij de bond is aangesloten.
Bron/foto: FNV Bondgenoten

No comments: