Tuesday, January 20, 2009

Kiem van Vrede

Kiem van Vrede from Andre Kloer on Vimeo.We vinden het welzijn van onze werknemers belangrijk, zegt de zoon van de eigenaar van een recyclingfabriek in de Nizzane Ha Shalom (‘Kiem van Vrede’) industriële zone op de Westelijke Jordaanoever. Hij erkent echter dat een werknemer zijn hand heeft verloren bij een ongeluk met een kartonsnijder. Andere werknemers klagen dat ze ziek werden na het verwerken van farmaceutisch afval.
Tot de tweede Intifadah werkten veel Palestijnen in Israël. Vooral sinds de zogenaamde veiligheidsmuur is neergezet hebben nogal wat Israëlische werkgevers hun fabrieken verhuisd naar nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever (die volgens internationaal recht illegaal zijn). Ze opereren in een juridisch grijs gebied. Onlangs bepaalde de het Hooggerechtshof in Israël dat ze hun werknemers het Israëlische minimumloon moeten betalen en alle bepalingen van de Israleisch arbeidswetgeving moeten toepassen, maar het toezicht op de naleving stelt erg weinig voor.
De documentaire ‘Seeds of Peace’, die met steun van FNV Mondiaal tot stand kwam, laat zien hoe werknemers zich in deze industrieparken proberen te organiseren om hun werkomstandigheden te verbeteren. Dit valt niet mee: officiële vakbonden laten het soms afweten en een groep werknemers die een werknemerscomité vormde werd kort daarna ontslagen.
Seeds of Peace wordt op 11 februari vertoond op een FNV conferentie in Rotterdam over de steun die Nederlandse bonden kunnen geven aan werknemers en vakbonden in Israël en Palestina.

UPDATE - Vanwege de gebeurtenissen in Gaza kunnen de partnerorganisaties uit Palestina niet op 11 februari 2009 bij de conferentie aanwezig zijn. De FNV heeft de conferentie daarom uitgesteld.

No comments: