Wednesday, December 10, 2008

Arbeiders in Chicago bezetten fabriek

[Bijdrage van Kees Hudig] – De fabriek Republic Windows & Doors is bezet door de eigen arbeiders. Ze weigerden op 5 december, de laatste dag dat de fabriek operationeel zou zijn, om de fabriek te verlaten. De bezetters hebben verklaard de bezetting te zullen volhouden totdat hun ontslagvergoeding en vakantiegeld is uitbetaald. De eigenaren van de fabriek besloten de deuren te sluiten nadat - volgens hen - de voornaamste schuldeiser Bank of America besloten had geen nieuwe leningen te verstrekken.
Veel van de bezetters zijn Latino's en georganiseerd in de vakbond United Electrical, Radio and Machine Workers of America (UE) Local 1110. De bezetting trekt veel aandacht, omdat het in de VS sinds de jaren '30 niet vaak voorgekomen is dat een fabriek bezet werd.
De arbeiders bij de fabriek kregen drie dagen voor ontslag bericht van de sluiting van de fabriek (de befaamde 'three days notice'). De bezetters en hun vakbond benadrukken dat Bank of America een van de banken is die miljarden bail-out-geld heeft ontvangen, maar nu te beroerd blijkt nieuwe leningen te geven.
Ondertussen onderzoeken de bezetters de boekhouding van het bedrijf, omdat er veel geruchten gaan over verdwenen middelen. Of de arbeiders zullen overgaan tot het wederopstarten van de productie in eigen beheer, zoals eerder hun collega's van een fietsenfabriek in Duitsland deden is onbekend.
Zie hier een filmpje van de bezetting.

Overwinning - Labornotes meldt dat werknemers na zes dagen bezetting een ontslagvergoeding krijgen van ongeveer 7.000 dollar per persoon, plus twee maanden ziektekostenverzekering.

No comments: