Friday, September 12, 2008

Europees Sociaal Forum: Vakbondsverzet tegen privatisering watervoorziening

[Bijdrage van Jerry van den Berge, ABVAKABO FNV] - Twaalf Europese vakbonden die werknemers van waterbedrijven organiseren zullen op het Europees Sociaal Forum (ESF) spreken over manieren om de privatisering van waterbedrijven tegen te gaan. Het gaat onder meer om ABVAKABO FNV (Nederland), Ver.di (Duitsland), Fagforbundet (Noorwegen) en CGIL (Italië). Ze doen dit tijdens een bijeenkomst (alleen voor vakbonden) bij het Waterbedrijf Malmo (VASYD), georganiseerd door de Zweedse vakbond Kommunal en op een workshop samen met verschillende NGO’s die zich hebben verenigd in het “Reclaiming Public Water”-netwerk.
Het seminar concentreert zich op de vraag hoe het verzet kan worden versterkt tegen de toenemende druk van EU-instellingen om de watervoorziening in Europa te privatiseren en commercialiseren. Activisten, vakbondsmensen en beheerders van de publieke watervoorziening zullen voorbeelden uit heel Europa presenteren van succesvol progressief publiek beheer en van campagnes die zulke modellen aanprijzen als alternatief voor privatisering.
Een derde seminar waaraan vakbonden deelnemen is erop gericht om het Wereld Waterforum in Istanbul in 2009 te beïnvloeden en een vierde om een Europees Water Netwerk te vormen waarin wateractivisten de handen ineenslaan om het recht op water, democratisch waterbeheer en publiek-publieke samenwerking te bevorderen en om een einde te maken aan de druk om water te privatiseren.

1 comment:

erik said...

The anti-privatization strategy should go hand-in-hand with the modernization and further improvement of the public water sector. A trade union supported strategy of (social) innovation and the development of strong public-public partnerships, not only in Europe but also worldwide is necessary. The Dutch public water sector could be used as Best Practice in this case.

Erik Eggers, The Netherlands