Sunday, September 7, 2008

AFL-CIO organiseert wapeneigenaren en kerkgangers

‘Working America is een van de meest rooskleurige nieuwe ontwikkelingen voor een vakbeweging die onder vuur ligt’, schrijft David Moberg in een interessant artikel in the Nation. De organisatie, opgericht door vakcentrale AFL-CIO, heeft 2,5 miljoen leden, waarvan er veel afkomstig zijn uit groepen die niet zo snel lid zullen worden van een vakbond.
De organisatie zou wel eens van invloed kunnen zijn op de komende presidentsverkiezingen. Vrijwilligers gaan proberen om alle leden te bezoeken en ze te vragen om op Barack Obama te stemmen. Bij eerdere verkiezingen stemde een ruime meerderheid van de leden van Working America op Democratische kandidaten. Dit is opmerkelijk gezien hun achtergrond: een derde is ‘born-again’ christen en een even groot deel is lid van de National Rifle Association, een belangrijke steunpilaar van de Republikeinse partij.
Working America werft leden via internet, telefoon en direct mail, maar vooral door mensen huis-aan-huis te bezoeken in geselecteerde voorsteden en stadscentra. Het lidmaatschap is gratis, maar leden wordt wel gevraagd om iets te doen - bijvoorbeeld een petitie ondertekenen, contact opnemen met een politicus of hun verhaal vertellen op een bijeenkomst. Van degenen die benaderd worden wordt tweederde lid en één op de vijf zegt meteen toe om iets te doen.
De vrijwilligers die huisbezoeken worden getraind over politieke kwesties en in gespreksvaardigheden ‘zoals oogcontact houden, hou het kort en eenvoudig, en emotioneel geladen maar vriendelijk en optimistisch taalgebruik’.
Leden worden benaderd om ze te vragen naar hun prioriteiten; ze kunnen meedoen aan de verkiezing van de ‘slechtste baas’ en ze kunnen gebruik maken van (juridische) diensten. Working America heeft een budget van 32 miljoen dollar per twee jaar.
Artikel van David Moberg

No comments: