Wednesday, August 13, 2008

‘Vakbeweging heeft open debat nodig’

De koers van de invloedrijke Amerikaanse dienstenbond SEIU heeft gevolgen voor de hele samenleving. Daarom “is het niet alleen redelijk dat werknemers en arbeidsactivisten in het algemeen discussiëren over de vragen die centraal staan in het interne conflict van de SEIU, maar hun input kan ook helpen om antwoorden te vinden”, aldus journalisten David Bacon en Warren Mar.
De SEIU zou wel eens de meest succesvolle vakbond ter wereld kunnen zijn als het gaat om het organiseren van nieuwe groepen werknemers. De bond investeert bovendien veel in internationale samenwerking. Over de hele wereld helpt hij vakbonden om schoonmakers en beveiligingspersoneel te organiseren. Onlangs lanceerde hij ook een internationale campagne tegen private equity firms.
Critici zeggen echter dat de SEIU deals sluit met bedrijven, waarbij de interne vakbondsdemocratie en de empowerment van werknemers worden opgeofferd. De SEIU stelt juist dat sommige critici vooral in hun eigen korte termijnbelangen geïnteresseerd zijn, ten koste van werknemers die nog geen lid zijn van een vakbond.
In juli publiceerde de Montly Review een evenwichtig artikel over het conflict, met reacties van Stephen Lerner, een belangrijk strateeg van de SEIU, en van John Borsos, voorman van een kritische bond die is aangesloten bij de SEIU.
Met dank aan Peter Waterman voor de tip

No comments: