Sunday, August 17, 2008

Noorse bond boekt succes bij jongeren

De Noorse Fagforbundet groeit onder jongeren dankzij een combinatie van aansprekende campagnes, actieve studentenvoorlichting en rigoureuze resultaatmeting. ABVAKABO FNV ging er in juni op bezoek. “Ik ben enthousiast over hun aanpak. Daar kunnen wij ook wat van opsteken”, vertelt hoofdbestuurder Tim de Jong.
De Fagforbundet, die actief is in de zorg en onder gemeentepersoneel, geeft voorlichting aan studenten over vakgerelateerde thema’s, stages, het vinden van werk en werknemersrechten. Studenten en stagiairs kunnen gratis lid worden, al moeten ze voor bepaalde diensten een kleine bijdrage betalen.
De bond organiseert campagnes voorafgaand aan CAO-onderhandelingen en tijdens landelijke verkiezingscampagnes; daarnaast zijn specifieke jongerencampagnes rond thema’s als discriminatie, milieu en werkomstandigheden van jonge werknemers. Voorafgaand aan de campagnes wordt een ‘kick-off’-bijeenkomst georganiseerd om actieve leden te trainen.
Bij de campagnes wordt gebruik gemaakt van mensen die vertellen waarom ze van hun vak houden, maar die ook met enige humor ingaan op het lage salaris. De boodschap: fatsoenlijk werk verdient een fatsoenlijk salaris.
Van de 300.200 leden van de bond zijn er zo’n twintigduizend actief. In meerdaagse kadertrainingen wordt aandacht besteed aan het beleid en de uitgangspunten van de bond, maar ook aan communicatie. Men wil bevorderen dat leden uitstralen dat ze trots zijn op hun werk en op de bond.
Maandelijks wordt er gerapporteerd over ledenwinst bij de verschillende onderdelen van de organisatie. Dit creëert een gezonde concurrentie.

No comments: