Wednesday, July 30, 2008

Wal-Mart krijgt zijn CAO’s in China

[Bijdrage van Fons Tuinstra] - Toen de grootste retailer Wal-Mart en China’s enige vakbond ACFTU deze maand hun eerste CAO’s begonnen te sluiten - twee jaar nadat de ACFTU begon om werknemers te organiseren bij één van de meest beruchte ‘union busters’ ter wereld - was dit om meerdere redenen een symbolisch moment.
Niet alleen het simpele feit dat de ACFTU haar CAO’s kreeg had veel symbolische betekenis, datzelfde geldt voor de eerste salarisstijging van acht procent op de tweejarige contracten. Het getal acht is in China een geluksgetal. Dat is ook de reden waarom de Olympische Spelen in Beijing beginnen in augustus om acht over acht ’s avonds, op de achtste dag van de achtste maand in 2008. Je hoeft geen doorgewinterde Chinakenner te zijn om te vermoeden dat symboliek een grotere rol speelde dan economische overwegingen bij het sluiten van deze overeenkomst.
Sommige advocaten die vooral voor buitenlandse bedrijven in China werken plaatsten vraagtekens bij de financiële paragraaf, zo meldt Forbes: “Dan Harris, een Amerikaanse advocaat die met zijn kantoor Harris & Moure kleine bedrijven op buitenlandse markten vertegenwoordigt en die het alom gerespecteerde China Law Blog schrijft, zegt dat een salarisstijging van 8% voor dit jaar hout snijdt. Maar dezelfde stijging volgend jaar is ‘merkwaardig’, aangezien niemand weet hoe hoog de inflatie over een jaar zal zijn, voegt hij toe”.
De inflatie was in juni in het hele land 7,1% per jaar, waardoor bijna de hele salarisstijging die de Wal-Martmedewerkers in de eerste helft van het jaar hadden kunnen hebben als sneeuw voor de zon verdween. Op maandag 28 juli zei het Chinese CBS dat de salarissen in de steden gedurende de eerste zes maanden van 2008 18% waren gestegen op jaarbasis. Dat suggereert dat Wal-Martmedewerkers een hoge prijs hebben betaald voor het feit dat ze worden vertegenwoordigd door de ACFTU.
De Chinese economie laat grote regionale verschillen zien en het contract in Shenzen leverde maar liefst 9% op. Dat is inderdaad iets meer, maar wat de ACFTU echt nodig heeft zijn rekenmachientjes in plaats van symboliek. Volgens de People’s Daily, de krant van de Communistische Partij, hadden onderhandelaars aanvankelijk 12% gevraagd en hebben sommige leden tegen de CAO gestemd toen dat niet werd binnengehaald. Wang Tongxin, leider van de lokale vakbond reageerde in de krant: “Dit is een win-win contract waarbij de belangen van werknemers en management goed in balans zijn”.

No comments: